Christelijke artiesten

Een vraag die wel eens gesteld wordt als het gaat over christelijke artiesten is of zij wel of geen inkomsten mogen ontvangen bij het verzorgen van optredens in kerken. Vaak wordt er aangenomen dat christelijke artiesten hun diensten gratis aanbieden, omdat zij een sterke innerlijke motivatie hebben. Namelijk het eren van God met hun talent. Onlangs is de discussie weer opgewaaid door een artikel van Marcel Koning, een bekende christelijke dirigent en initiatiefnemer van het project ‘Woorden van Waarde’ waarbij er letterlijke bijbelteksten op muziek worden gezet. Zijn artikel ging over de discussie of christelijke zangers wel of niet een financiële vergoeding zouden moeten krijgen. Het artikel werd veel gedeeld op Facebook, waar vervolgens veel over gepraat werd.

Christelijke artiesten geven verschillende soorten optredens

Als je kijkt naar de achtergrond van dit vraagstuk, is het handig om te weten dat christelijke zangers en artiesten verschillende soorten ‘optredens’ geven. Je kan als muzikant in de gemeente waar je lid van bent actief zijn met muzikale omlijsting in de erediensten; doorgaans wordt dit niet bestempeld als ‘optreden’, maar als iets wat je taak is binnen de gemeente. Net zoals iemand op het rooster staat op koffie te schenken. Christelijke artiesten kunnen ook door andere gemeenten gevraagd worden of ze in de erediensten willen voorgaan met muziek, omdat ze bijvoorbeeld muzikale begeleiding nodig hebben tijdens jeugddiensten. Christelijke zangers en zangeressen doen dit doorgaans met meerdere muzikanten of een bestaande band. Deze uitvoeringen bestempelen de muzikanten doorgaans wel als het verzorgen van een optreden.

Maken van muziek

De vragen die gesteld worden in deze discussie zijn onder andere of het maken van muziek, onder andere met en door christelijke zangers, als taak in de eigen gemeente daadwerkelijk te vergelijken is met het staan op het koffierooster. Vanuit de bijbel wordt er omschreven dat er vroeger in de tempeldiensten de christelijke zangers en muzikanten apart werden gezet om zich te richten op verdere scholing en het toegewijd kunnen zijn aan de diensten. Er werd voorzien in hun basisbehoeften door de rest van de gemeente. Dit zou aangeven dat de gemeente ook in de huidige tijd in de basisbehoeften van hun muzikanten zouden moeten voorzien. Aan de andere kant heerst in de praktijk juist vaak de gedachte dat artiesten hun talent gratis hebben gekregen van God. Zij vinden dat zij dit talent om deze reden gratis zouden moeten inzetten voor God en de gemeente.

Nathalie Booij is een christelijke zangeres die samen met haar team heeft gekozen om beide varianten toe te passen. Wij kunnen ook je bruiloft muzikaal omlijsten en bijvoorbeeld liedjes tijdens je trouwdienst in de kerk verzorgen. Nieuwsgierig geworden? Neem dan contact met mij op!

× Waar kan ik je mee helpen?